Hložník Vincent

„Vôbec to nie sú jednoduché ilustrácie. Aj mnohí dospelí sa pozrú a povedia: „toto predsa nie je pre deti“. Postavy v príbehoch Vincenta Hložníka sú hranaté, prísne, často v opare akéhosi smútku, farby sú nezriedka „špinkavé“, línie pevné, ostré. 
A predsa to nie je tak. Dieťa a ilustrátor si rozumejú.“

 
životopis 

Vincent Hložník bol nielen ilustrátorom. Rovnako intenzívne sa zaoberal maľbou, grafikou, či objektami vo verejných priestoroch. Ak ho vôbec máme zaradiť, potom ku generácii silnej, povojnovej avantgardy. Kresliť začal na reálnom gymnáziu v Žiline u prof. Zděnka Balaša. V r. 1937 nastúpil na Uměleckoprůmyslovú školu v Prahe. V r. 1945 sa stal jedným zo zakladajúcich členov Skupiny výtvarných umelcov 29. augusta. Bol vynikajúcim kresliarom, ilustroval vyše tristo kníh, od tých „detských“ – šlabikára, Gulliverových ciest Jonathana Swifta, Dobšinského Prostonárodných povesti, Jasietku Márie Ďuríčkovej či Olivera Twista od Charlesa Dickensa, až po tie „dospelé“: básne Laca Novomeského Vila Tereza, Ave Eva Jána Kostru, či Národu Janka Jesenského. V r. 1952 sa stal pedagógom Vysokej školy výtvarných umení, v r. 1960 – 64 dokonca jej rektorom.

 
bibliografia 

1942 - Jozef Horák: Legendy (Matica Slovenská)

1943 - Čarovné kvety (Matica Slovenská)

1943 - Edmondo de Amicis: Srdce (Nakladateľstvo Slovenskej ligy)

1944 - Žela Inovecká: Rozprávky a bájky z celého sveta (Spolok sv.Vojtecha v Trnave)

1944 - Slovenské rozprávky (O.Trávniček)

1944 - Arabské rozprávky z 1001 noci (O.Trávniček)

1944 - J. F. Kunik: Zbojník Fit (O.Trávniček)

1944 - Michal Šteinhíbel: Čo sa stalo jednej noci (O.Trávniček)

1945 - Grimmove rozprávky (O.Trávniček)

1945 - H. Ch. Andersen: Rozprávky (O.Trávniček)

1945 - Oscar Wilde: Šťastný princ a iné rozprávky (O.Trávniček)

1945 - J. F. Kunik: Šukar čajori (O.Trávniček)

1945 - Jozef Telgársky: Cirkus (Matica Slovenská)

1945 - Viliam Kopečný: Paľko Ježúrik (Matica Slovenská)

1946 - Félix Salten: Bambi (Matica Slovenská)

1946 - Oscar Wilde: Dom pri granátových jablkách (O.Trávniček)

1947 - V ríši kalifa z Bagdadu (O.Trávniček)

1947 - Severské rozprávky (O.Trávniček)

1947 - Martin Hranko: Furko a Murko (O.Trávniček)

1947 - Félix Salten: Bambiho rodinka (Matica Slovenská)

1947 - Pavol Dobšinský: Prostonárodné slovenské povesti (1) (Matica Slovenská)

1948 - Indické rozprávky (O.Trávniček)

1948 - Irmler, Kunik: Slovenské moderné rozprávky (O.Trávniček)

1948 - Jozef Horák: Zlatá jaskyňa (Matica Slovenská)

1948 - Carlo Collodi: Nosáčkové dobrodružstvá       (Tranoscius)

1949 - Jozef Horák: Pikulík (Spolok sv.Vojtecha v Trnave)

1951 - Miguel de Cervantes: Dômyselný rytier Don Quijote de la Mancha (Tatran)

1952 - Charles de Coster: Legenda o Ulenspieglovi (Tatran)

1953 - Kórejské rozprávky (SNDK)

1953 - N. S. Leskov: Rozprávka o tulskom škuľavom krchniakovi a oceľovej blche (SNDK)

1953 - Hana Ponická: Slávikove husličky (SNDK)

1954 - Nikolaj Tichonov: Poviedky o Pakistane (SNDK)

1955 - Mária Rázusová-Martáková: Pod belasou oblohou (SNDK)

1955 - Jonathan Swift: Guliverove cesty (SNDK)

1955 - H. Ch. Andersen: Rozprávky (SNDK)

1956 - Ján Smrek: Machule (Slovenský spisovateľ)

1956 - Granatové jablko: Indické rozprávky (Mladé letá)

1956 - Samuil Maršak: V šírom poli zámoček (SNDK)

1957 - Charles Dickens: Príhody Olivera Twista       (Mladé letá)

1957 - Príbehy z Tisíc a jednej noci (SVKL)

1958 - Daniel Defoe: Robinson Crusoe (Mladé letá)

1959 - Milan Ferko: Na Mars a späť (Mladé letá)

1961 - Dobrodužstvá baróna Munchhaustena (Mladé letá)

1961 - Samuil Maršak: Mačkin dom (Mladé letá)

1962 - Božena Mačingová: Danuška (KNVL)

1962 - Martin Hranko: Ježkovci (Mladé letá)

1963 - Mária Ďuríčková: Jasietka (Mladé letá)

1963 - Štefan Žáry: Kukučkové hodiny (Smena)

1965 - Živá abeceda (Slovenské pedagogické nakladateľstvo)

1965 - W. Hauff: Rozprávky z púšte a mora (Mladé letá)

1967 - Nikolaj Nosov: Nevedkove dobrodružstvá (Mladé letá)

1969 - Palček a obor - Švédske rozprávky (Mladé letá)

1969 - Kamenný kvítek (Lidové nakladatelství)

1970 - Miroslav Huska: Slovenské povesti (Mladé letá)

1972 - Nikolaj Nosov: Nevedko v slnečnom meste (Mladé letá)

1974 - Otfried Preussler: U nás v Kocúrkove (Mladé letá)

1975 - Viktor Majerik, Peter Glocko: Vodníkové zlaté kačky (Mladé letá)

1976 - Eva Vrchlická: Z orieška kráľovnej Mab (Mladé letá)

1976 - Poučné príbehy (Mladé letá)

1981 - H. Ch. Andersen: Snežienka (Mladé letá)

1993 - J.Korczak: Kráľ Maťko Prvý (Spolok sv.Vojtecha)

 

Výber z osobného archívu Vincenta Hložníka, spísal M. Zelina

 
o autorovi 

Pretože táto ilustrácia nie je iba obrázok, iba doplnenie textu, jeho apendix: je to pocit z čítania. Emócia slov, vynesená do čiar. Ilustrátor ich ohýba, deštruuje, dáva ich do pohybu – až tak, že čitateľ cíti, kedy sa hrdinom napínajú svaly pred behom, kedy im ochabnú od smútku, aj kedy sa trasú od strachu alebo od smiechu.

Čo sa hýbe, je živé.

Každý (naozaj, doslova „každý“) z nás má niekde v knižnici knihu s ilustráciami Vincenta Hložníka. Monumentálne dielo viac než 300 kníh (toľko niektorí ľudia neprečítajú ani za celý život) siaha od šlabikára, cez Dobšinského Prostonárodné slovenské povesti, cez Andersenove rozprávky, Bambi F. Saltena, Nevedkove dobrodružstvá N. Nosova, Robinsona Crusoe D. Defoea, po Čarodejníkovho učeňa J. W. Goetheho až po Homérovu Odysseu. 

Rozprávky, príbehy, básne... ilustroval všetko.

Jeho ilustrácie sú predovšetkým kresby perom a akvarely. Sú ľahko rozpoznateľné čiernou líniou, rámujúcou, v striedaní jej pevnosti od hutných silných čiar až po tie tenučké, takmer neviditeľné, postavy aj situácie – všetko na obrázku, čo má meno.

Často vytváral zvláštnu perspektívu, na príbeh nazeral zhora, točil ho vo víre, nakláňal ho do rôznych uhlov.